26 Eylül 2015

kütüphane.. 4..



Kitabı birkaç ay önce okudum.. Ama paylaşmak bugüne kısmetmiş.. Doğan Kitap’tan “Daha sade bir hayat”.. Çok severek okuduğum bir kitap oldu.. Kitap kapağında da yazdığı üzere, çocukları daha sakin, daha mutlu, daha özgüvenli yetiştirebilmenin yollarını anlattığını vaad ediyor. Bence sadece çocuklar için değil yetişkinler için de bir çok yöntemle nasıl daha huzurlu olabileceklerini anlatıyor..





Kim John Payne ve Lisa M.Rose tarafından yazılmış.. Kim John Payne otuz yıldır Waldor eğitim hareketi kapsamında dünyanın bir çok yerinde rehberlik, danışmanlık ve öğretmenlik yaptı. 100’ü aşkın okulda danışman olarak görev aldı. Ailelere, eğitimcilere, terapistlere evde ve okulda yaşanan sorunlar konusunda eğitimler veren Payne, iki çocuk babası ve New York’da yaşıyor.. Daha çok bilgi için; http://www.simplicityparenting.com/about-kim-john-payne/

“..Bir çocuğun dünyasını sadeleştirdiğinizde, olumlu değişimin ve gelişimin önünü açarsınız..”

“..Sadeleştirerek çocukların kendi benliklerini yavaş ve gerektiği gibi keşfedebilecekleri ortamı korumuş oluruz..”

“..Çocuklarımıza yetişkin gibi davranarak onları yetişkinliğe daha iyi hazırlayabilir miyiz?..”

“..Çok detaylı veya karmaşık olan çok hazır haldeki oyuncaklar çocuğun hayal gücünü zayıflatır. 
Sevgili yatak oyuncakları asla atılmamalıdır. Ne kadar çirkin olurlarsa olsunlar çocuğun birlikte yattığı oyuncakları pazarlığa açık değildir. Diğerlerinin ise çocuğu meşgul eden oyuncaklardan oluşması gerekir: yapı, kazma, inşaat oyuncakları ve bebekler, doldurulmuş hayvanlar gibi duygusal bağ kurulan oyuncaklar. Yaratıcılık malzemelerini de saklayabilirsiniz: boyalar, pasteller, balmumu veya kil gibi model yapma malzemeleri.”

“..Çok fazla oyuncak, çocukların kendi dünyalarını keşfetme becerisini kısıtlar, dünyayı daha sığ görmelerine yol açar..”

“.. kendileriyle ilgili endişelerimiz çocuklarımızı da endişelendirir. Onlar bizim duygularımızla beslenirler. Bizim ruh halimizden ve davranışlarımızdan etkilenirler. Güvenlikleri konusundaki tedirgin ve tedbirli yaklaşımımız onları da tedirgin eder. Böylece bir kısır döngü yaşanır. Anne babaların endişeli halleri çocukları da davranışlarında iniş çıkışlara neden olabilir..”

“..sadeleştirmek, sadece bir şeylerden kurtulmak demek değildir. Aynı zamanda hayatınızda, amaçlarınızda ve kalbinizde yer açmakla ilgilidir. Fiziksel ve zihinsel karmaşa azalınca, dikkatiniz artar..”

“..Çocuğumuzun her can sıkıntısına müdahale eder ve her iç çekişine yeni bir oyuncakla veya eğlenceyle cevap verirsek onu yaratıcılığını geliştirme fırsatından mahrum bırakmış oluruz..”

“..bir oyuncağın ne kadar az işlevi varsa, oyunda o kadar çok şeye dönüşebilir..”

“..üreticisi ne iddia ederse etsin, hiçbir oyuncak çocuğunuzu daha yaratıcı, daha uyumlu ya da daha zeki yapmaz..”

“..hoyrat boğuşmalı oyunların beynin şekillenmesine, ön korteksteki gereksiz hücrelerin, dalların ve bağlantıların azaltılmasına yardımcı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır..”

Aldığım notlar bitmez.. Bu blog için bu kadarı yeterli sanırım.. Kitabı mutlaka okuyun derim.. Sadeleştirmenin önemini anlayın.. sevgiler..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder