30 Mayıs 2011

Kütüphane.. 2..

Tavsiye edilir..


Kitap dört temel varsayım üzerinden problemlere çözümler getiriyor, varolan durumları açıklıyor:
  1. insanların hem hayatta hem de ideal fiziksel, duygusal ve entelektüel gelişimleri için temel olarak neye ihtiyaçları olduğunu bilerek doğduklarıdır. Örneğin, bebekler her zaman kendilerine sunulan oyuncak seçeneklerinden o sırada entelektüel gelişimlerini en çok besleyecek olanla oynarlar.
  2. bebeklerin iyi ve kötü davranış potansiyeliyle doğdukları, nasıl davranacaklarını kendilerine nasıl davranıldığının belirlediğidir.
  3. yaşamın ilk yıllarındaki deneyimlerin ilerideki yıllardaki duygu ve davranış kalıpları üzerinde derin ve kalıcı etkileri olduğudur.
  4. optimum koşullarda bebeklerin stres ve travmanın birçok etkisini iyileştirebildiğidir.
Kitapta anne ve bebeklerin yaşadıkları durumlara, daha çok duygusal sorunlara, ihtiyaçlara farklı çözümler sunuluyor. Farklı bir bakış açısıyla, sadece bebekleri gözlemleyerek sorunların nasıl çözüleceği  anlatılıyor.Farklı bilgiler edinebileceğiniz, ilginç bir kitap. 

...Anne karnındakine benzer her türlü uyaran yeni doğmuş bebeklerin gelişimine katkıda bulunur. Bu ihtiyaçlar şöyle sıralanabilir: sıcaklık, tensel uyaranlar, bedene baskı, hareket, kalp atış sesi, annenin sesi, anne bedeninden beslenmeyi içeren anlar, bu ihtiyaçları karşılamanın en iyi yolu bebekleri kucakta taşımak ve istediklerinde emzirmektir. (kanguru yöntemi)...

...Bebekler doğumdan çok önce tam olarak gelişmiş dokunma duyularına sahip olurlar. Anne karnındaki amniyon sıvısı ve bu sıvı aracılığıyla rahim duvarları, bebeğin cildini sürekli uyarır ve ona masaj yapar. Tensel uyarı, bebeğin kendi bedeninin farkına varmasının ilk araçlarından biridir. Dokunulmak, bebeğin kendi varlığının gerçekliğine ilişkin algısının gelişimi için temel ihtiyaçtır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder